piatok 23. novembra 2012

Caponata alebo úžasný baklažán

Toto je jeden veľmi starý recept z Apetítu. Baklažán mám veľmi rada a môžem ho na všetky spôsoby, postupne tu všetky určite uverejním. Vždy rada vyskúšam aj nejaký nový recept a ak je chutný, rada sa k nemu vraciam. Tento robievam tak 2x ročne. Je to sicílska špecialita a podáva sa pri izbovej teplote s opečeným alebo úplne čerstvým pečivkom.

Potrebujeme :
1 veľký baklažán
2 lyžice olivového oleja
1 cibuľa nakrájaná na drobné kúsky
3-5 tenko nakrájaných strúčikov cesnaku
hrnček passaty
100 ml červeného víno
3 lyžice kaparov
za hrsť čiernych olív nasekaných
3 lyžice balsamico
2 lyžice prírodného cukru
hrsť nasekanej bazalky
soľ a korenie na dochutenie
hrianky alebo pečivko

Kocky baklažánu poukladáme na jemne vymastený plech a pečieme cca 30 minút pri 200 stupňoch, môžeme posoliť. Musí byť dohneda upečený a mäkký.
Na panvici, najlepšie vo woku si rozohrejeme olivový olej a osmahneme na ňom cibuľku, pridáme cesnak, olivy a kapary a ešte dve minúty smažíme. V malom hrnci si povaríme ocot s cukrom a vínom sa zredukujeme na polovicu, trvá to asi 10 minút. Medzitým si do woku pridáme baklažán a bazalku, prilejeme vínovú redukciu a povaríme. Pridáme paradajkové pyré a povaríme cca 10 minút.
Podávame pri izbovej teplote s hriankami alebo čerstvým pečivom, posypané kaparami.

Nedajte sa zmiasť tou červenou paprikou, tú som dala iba ako dekoráciu, aj keď chuť určite nepokazí, v pôvodnom recepte nie je.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára